Terug naar nieuwsoverzicht
Actueel

Hoe word ik ambulancechauffeur

We krijgen veel vragen over hoe je ambulancechauffeur kunt worden en hoe je de opleiding daarvoor kunt volgen. Dat is niet zo vanzelfsprekend. Je kunt de opleiding niet 'gewoon' volgen, het is een leer-werk plek. Je moet een praktijkleerplek hebben bij een Regionale Ambulance Voorziening, een RAV. Eenmaal aangenomen, dan kun je de opleiding voor Ambulancechauffeur volgen.

ambulance chauffeur opleiding

Het beroep ambulancechauffeur spreekt veel mensen aan. Ze willen iets maatschappelijks doen, ze werken graag met mensen, ze houden van autorijden en je dag is nooit hetzelfde. Maar Ambulancechauffeur worden is nog niet zo makkelijk.

Een klein stukje achtergrond informatie is hierbij handig. In Nederland is de Ambulancezorg een zelfstandig onderdeel binnen de zorg. Het is geen onderdeel van een ziekenhuis bijvoorbeeld.

Hoe is de Ambulancezorg geregeld

De ambulancezorg kent 25 regio’s in Nederland. Deze regio’s zorgen er onder andere voor dat iedereen die in die regio woont binnen een (wettelijk) bepaalde tijd bereikbaar is met een ambulancevoertuig in geval van nood. Dat noem je een Regionale Ambulancevoorziening, afgekort een RAV.

De RAV’s zijn verantwoordelijk voor de opleiding van medewerkers op de Ambulance. Wil je werken op de Ambulance, dan moet je bij een RAV kijken of er vacatures zijn. Je kunt niet zelfstandig een opleiding tot Ambulancechauffeur volgen, want de opleiding is een werk-leren traject. Dit betekent dat je naast een theoretische opleiding ook een praktijkleerplek moet hebben. En die krijg je alleen als je bij een RAV terechtkunt.

Solliciteren als Ambulancechauffeur

Om als Ambulancechauffeur te kunnen solliciteren moet je meestal al aan een paar standaardeisen voldoen. De eisen die de meeste RAV’s hanteren zijn: minimaal een vooropleiding op MBO 3-niveau en een C-rijbewijs. Zij kunnen deze eisen zelf bepalen. Soms wijken de eisen af, maar dat staat bij de vacature.

Een C- of C1-rijbewijs is meestal noodzakelijk omdat de meeste ambulances inclusief apparatuur zwaarder zijn dan een gemiddelde bestelbus. Verzekeringstechnisch en voor op de weg heb je dus een C-rijbewijs nodig voor de meeste Ambulances. Het belangrijkste verschil tussen een tussen rijbewijs C en C1 is het gewicht. Met het gewicht wordt de toegestane maximum massa (TMM) van het voertuig bedoeld. Met het C-rijbewijs mag je in Nederland voertuigen besturen vanaf 3.500 kg tot maximaal 50.000, met het C1-rijbewijs mag je niet zwaarder dan 7.500 kg.

Omdat je als Ambulancechauffeur ook medisch moet kunnen assisteren bij een oproep, vinden veel RAV’s het handig als je al een achtergrond hebt in de zorg, maar het is niet altijd noodzakelijk. Tijdens de opleiding krijg je alle medische kennis die nodig is. Ze eisen vaak wel al een geldig EHBO/reanimatie-diploma.

Ambulancechauffeur in de praktijk

Er zijn verschillende niveaus als ambulancechauffeur. De ambulancezorg wordt ingedeeld in laag-, midden- en hoog complexe ambulancezorg.
Bij ambulancechauffeur laag- en middencomplexe zorg gaat het vooral om het vervoer van stabiele patiënten tussen hun verblijfplaatsen en ziekenhuis/zorginstelling en onderling voor procedures, opnames etc.

Ambulancechauffeur hoogcomplex zijn opgeleid om ook op spoedoproepen te reageren. Je hebt dan ook toestemming om met ‘OGS’, Optische en Geluidssignalen te rijden. Er wordt van je verwacht dat je naast het veilig op de plek van de noodsituatie kan geraken ook medisch kunt assisteren. Je helpt de ambulanceverpleegkundige met het uitvoeren van de noodzakelijke handelingen om een patiënt ter plekke te stabiliseren. Ook zorg je dat jullie in een veilige omgeving kunnen werken.

Als ambulancechauffeur wordt er best veel van je verwacht. Je moet stevig in je schoenen staan, snel kunnen reageren, kunnen overtuigen, stressbestendig zijn en besluitvaardig zijn. Maar je moet ook goed kunnen samenwerken en communiceren, flexibel en geduldig zijn en je kunt tegen kritiek. Want je hebt niet alleen te maken met patiënten, maar ook met omstanders en collega hulpverleners in wisselende, soms onveilige situaties.

Meer informatie over werken in de ambulancezorg en vacatures voor ambulancechauffeur vind je op de website de mensen van de ambulance

Terug naar nieuwsoverzicht