Terug naar nieuwsoverzicht
De Academie

Mark Zanstra – Docent Academie voor Ambulancezorg

Geen opleiding zonder bevlogen docenten die leerlingen altijd weer weten te inspireren en te motiveren! Een bekend gezicht bij ons op de Academie voor Ambulancezorg is ervaren docent Mark Zanstra. Hij vertelt meer over zijn werk en passie.

“Ik neem mijn praktijkervaring mee naar het klaslokaal en maak deelnemers aan de scholingen en trainingen deelgenoot van mijn ervaringen. Kennisoverdracht is fantastisch. Ze gaan ‘s middags altijd weer slimmer naar huis.”

Mark zanstra-docent

“Ik ben begonnen op de Intensive Care in het AMC. Daar heb ik tien jaar gewerkt tot 1999. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar de ambulancezorg. Eerst heb ik gewerkt bij de Ambulancezorg Zaanstreek Waterland (AZW), dat later is overgenomen door Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA). Nu is dat gefuseerd met GGD Amsterdam tot Ambulance Amsterdam.

Ik heb verschillende functies gehad binnen de ambulancezorg. Teamleider, Instructeur Rapid responder en OvDG. OvDG betekent officier van dienst geneeskundig en deze is bij grootschalige hulpverlening de overlegpartner binnen de keten. De brandweer heeft een OvDB en de politie de OvDP als gesprekspartner. Tussendoor ben ik naast mijn werk als ambulanceverpleegkundige, ook docent geweest aan de Hogeschool Utrecht bij de Bachelor Medische Hulpverlening tot en met 2018.

Nu heb ik allemaal deelfuncties: ALS verpleegkundige, Instructeur, Rapid Responder, SORT-lid (Special Operations Respons Team) en Verpleegkundig Specialist binnen het Medisch Stafbureau en natuurlijk als docent bij de Academie voor Ambulancezorg.

Mark-tecc-training

Al sinds 2010 ben ik verbonden aan de Academie. Na mijn opleiding tot verpleegkundig specialist kwam onze toenmalige ROC naar ons toe (we waren toen met 4 Verpleegkundig specialisten bij de Ambulance Amsterdam), waarom we nog niet vertegenwoordigd waren als Ambulance Amsterdam binnen de Academie voor Ambulancezorg? We zijn vervolgens op ‘sollicitatiegesprek’ gegaan en werden welkom geheten.

Ik ben gestart als assessor en ben inmiddels voor 50% in dienst van de Academie als docent ontwikkelaar, assessor en docent bij- en nascholingen. Eigenlijk ben ik inzetbaar voor alles behalve de GEMS, de TTAZ en training praktijkbegeleider. Ik help op dit moment mee het onderwijs te ontwikkelen en geef in principe al het initieel onderwijs en de meeste bij- en nascholingen, met name de AMLS, TECC, Lichamelijk onderzoek en Pro-actief assisteren. Daarnaast ben ik betrokken bij themateam Non-trauma en Pediatrie/verloskunde en KMHG.

Omdat ik al lange tijd met verschillende petten op functioneer, maakt dat dat je op de werkvloer makkelijk aanspreekbaar bent voor verschillende collega’s. Op de posten waar ik werk, komen ze vaak met opleiding gerelateerde vragen bij mij: “Waar moet ik op letten? Ik ga volgende week voor Landelijk assessment”, “Goh, jij werkt toch op de Academie? Wat vind jij en wat vinden ze op de Academie?” of “Goh, jij werkt toch op het Medisch Stafbureau? Wat vind je van dit onderwerp?”. Ik probeer daar altijd een gulden middenweg in te vinden.

Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied lees ik veel. Voor mijn herregistratie als verpleegkundig specialist en voor mijn herregistratie als ambulanceverpleegkundige moet ik ook behoorlijk wat PE punten verzamelen en dat betekent dat ik daarvoor redelijk wat webinars volg en symposia bezoek. Omdat ik werkzaam ben binnen het Medisch Stafbureau hoor ik daar ook een hoop.

Ik werk veel en maak veel uren, ook omdat ik het vakgebied ontzettend leuk vind. Privé probeer ik zoveel mogelijk mijn werk los te laten. Dat is door de jaren heen wel eens lastig gebleken. Dus er moet af en toe wel iemand aan de rem trekken als ik weer te veel aan het doen ben. Het is best een stuk rijden van mijn huis naar de Academie, maar ik krijg van het lesgeven nog iedere dag weer een hoop positieve energie en zou het niet willen missen.

Ik heb tot 2018 bij de Hogeschool Utrecht gewerkt als docent ontwikkelaar en zou in de toekomst graag het onderwijs binnen de Academie van Ambulancezorg naar een nog hoger plan willen trekken. Met de nieuwe opzet van het Thema onderzoek en ondersteuning, daarin, van het Lectoraat Acute Zorg van de HAN wordt al een mooie stap gemaakt om de opleiding naar een hoger niveau te bewegen.

We hebben een mooi en leuk team van mensen en gezamenlijk zetten we een toonaangevend goed product neer binnen Ambulance Nederland. Een mooi gebouw, goede faciliteiten en facilitaire ondersteuning, de samenwerking met MMT en politie en het Experium als top-oefenlocatie! Ik kan best zeggen dat ik daar trots op ben en dat ik trots ben dat ik hier mag werken.”

Over ons
Terug naar nieuwsoverzicht