Terug naar nieuwsoverzicht
De Academie

Hoe word je ambulanceverpleegkundige?

Wil je ambulanceverpleegkundige worden? In Nederland gaat dat via een duidelijk pad. Je hebt meestal een diploma Verpleegkundige nodig met een BIG-registratie en een aanstelling bij een Regionale Ambulancevoorziening (RAV). Hier lees je stap voor stap hoe je ambulanceverpleegkundige wordt, welke ervaring je nodig hebt en wat het werk inhoudt.

ambulanceverpleegkundige worden

Een ambulanceverpleegkundige is een verpleegkundige die zelfstandig spoedeisende zorg verleent op locatie, vaak in samenwerking met een ambulancechauffeur. Je werkt buiten het ziekenhuis en moet snel kunnen handelen bij acute situaties. Ambulanceverpleegkundigen zijn in dienst van één van de Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV’s) in Nederland. De ambulancezorg in Nederland is verdeeld over 25 RAV’s.

1. Je bent gediplomeerd en BIG-geregistreerd verpleegkundige

Om ambulanceverpleegkundige te worden, moet je in het bezit zijn van een mbo- of hbo-diploma Verpleegkunde én een geldige BIG-registratie. Meestal wordt er ook gevraagd om ervaring in de acute zorg, bijvoorbeeld op een intensive care (IC), spoedeisende hulp (SEH), coronary care unit (CCU) of anesthesieafdeling. Dit is niet verplicht, maar het vergroot de kans om aangenomen te worden en vervolgens toegelaten te worden tot de opleiding ambulanceverpleegkundige.

2. Je solliciteert bij een Regionale Ambulancevoorziening (RAV)

Ambulanceverpleegkundigen zijn niet in dienst van een ziekenhuis, maar van een van de 25 Regionale Ambulancevoorzieningen in Nederland. Daar solliciteer je op een vacature voor ambulanceverpleegkundige in opleiding.

3. Je volgt de initiële opleiding tot ambulanceverpleegkundige

Na je aanstelling bij een RAV volg je een aanvullende beroepsopleiding. De opleiding is verplicht voor iedereen die als ambulanceverpleegkundige aan de slag wil. Pas na succesvolle afronding daarvan mag je zelfstandig op de ambulance werken. De opleiding is een praktisch ingerichte opleiding. Je volgt (praktijk)lessen loopt stage op de ambulance onder toeziend oog van een praktijkbegeleider. Je kunt de opleiding tot ambulanceverpleegkundige volgen of ambulanceverpleegkundige midden-complex. Het verschil is dat de ‘gewone’ opleiding tot ambulanceverpleegkundige je ook opleidt op tot spoedvervoer, bij de opleiding tot ambulanceverpleegkundige midden-complex begeleid je met name de geplande ritten.

Wil je blijven leren en je kennis uitbreiden dan kun je speciaal trainingen voor ambulance professonals volgen.

Wil je meer weten over de opleidingen tot ambulanceverpleegkundige? Klik hier >>

4. Je werkt zelfstandig op de ambulance

Na het afronden van de opleiding AVP ben je bevoegd en bekwaam om zelfstandig ambulancezorg te verlenen. Als ambulanceverpleegkundige werk je samen met een ambulancechauffeur. Je beoordeelt situaties op locatie, verleent spoedeisende zorg, en bepaalt of vervoer naar het ziekenhuis nodig is. Je werkt volgens het Landelijk Protocol Ambulancezorg en hebt intensief contact met andere zorgverleners, zoals huisartsen, meldkamers, SEH’s en GGZ-instellingen.

 

ambulanceverpleegkundige worden

Wat doet een ambulanceverpleegkundige precies?

  • Beoordelen van de toestand van de patiënt op locatie
  • Verlenen van spoedeisende medische zorg
  • Zelfstandig uitvoeren van medische handelingen (zoals medicatie toedienen of reanimeren)
  • Beslissen over vervolgzorg of vervoer
  • Samenwerken met andere zorginstanties
  • Draaien van onregelmatige diensten, vaak in 24-uursroosters

Wat moet je kunnen?

  • Snel kunnen schakelen in wisselende situaties
  • Stressbestendig zijn
  • Goed kunnen samenwerken
  • Zelfstandig kunnen handelen
  • Stevig in je schoenen staan in complexe of emotioneel beladen situaties

 

Zoeken op vacatures voor ambulanceverpleegkundige kan bijvoorbeeld op de website van mensen van de ambulance >>

Terug naar nieuwsoverzicht