Terug naar nieuwsoverzicht
De Academie

Mark Jan Videler – Programma manager Academie voor Ambulancezorg

Deze keer vertelt Programma manager Mark Jan Videler wat over zichzelf en zijn functie bij de Academie voor Ambulancezorg. Als ambulanceverpleegkundige reed hij ooit op (motor)ambulance door Haaglanden, nu probeert hij zijn liefde voor het vak met veel enthousiasme over te brengen op de Academie. Zijn taak is onze opleidingen en trainingen zo goed mogelijk te ontwikkelen en het overzicht te houden.

MarkJan

Mark Jan heeft daarvoor contact met iedereen op de Academie: docenten, trainers, planners, facilitair, het opleidingsbureau, het managementteam tot aan de professionals (in opleiding). Hij rijdt daarvoor het hele land door om RAV’s te bezoeken en te kijken hoe we met elkaar, de praktijk in samenwerking met de theorie, de opleidingen kunnen optimaliseren.

“Leuk om wat te vertellen over mijn, nog relatief nieuwe rol, als Programmamanager bij de Academie voor Ambulancezorg.

Mijn eerste kennismaking met de Academie was als ambulanceverpleegkundige. Ik heb mijn opleiding nog op de SOSA gevolgd, de voorloper van de Academie voor Ambulancezorg. Later, in mijn rol als regionaal opleidingscoördinator bij RAV Haaglanden, ben ik weer gaan samenwerken met de Academie. Als ROC was ik, samen met een tof team, primair bezig met het bekwaam worden en bekwaam blijven en alles wat hierbij organisatorisch en inhoudelijk bij kwam kijken. Maar ik hield me ook bezig met bijvoorbeeld het trainen van opgeschaalde zorg, het organiseren van multidisciplinaire oefeningen en een aantal landelijke initiatieven. Ik was nauw betrokken bij ontwikkeling van de laag- en middencomplexe ambulancezorg en bij de introductie van het EPA (Entrustable Professional Activities) onderwijs.

Mark Jan old

Een paar jaar geleden veranderde er op persoonlijk vlak opeens veel. Door COVID, een vrij pittige ziekteperiode en een vrijkomende functie bij de Academie, besloot ik Haaglanden na 23 jaar te verlaten. Dat was best even spannend! Maar ik geloof erin dat loslaten ook weer nieuwe kansen biedt. En hoewel het afscheid best even wennen was, heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt van deze stap.

Nu werk ik ruim twee jaar bij de Academie voor Ambulancezorg. Ik geef hier leiding aan een tof en deskundig team van docenten, trainers, assessoren en onderwijskundigen. Het voelt goed dat ik elke dag kan bijdrage aan het bekwaam worden en bekwaam blijven van (beginnende) ambulancezorgprofessionals.

Naast dagelijkse operationele zaken kijk ik ook naar het grotere geheel: welke ontwikkelingen komen eraan, hoe passen we ons onderwijs hierop aan en wat zijn de behoeften binnen de sector? Daarvoor rij ik vanuit mijn woonplaats Den Haag en werkplek Harderwijk heel Nederland door en ga ik op bezoek bij de RAV’s. Daarnaast volg ik de ontwikkelingen binnen de acute zorg op de voet en denk daarbij constant na over hoe we onze opleidingen en trainingen kunnen vernieuwen.

Ik haal veel energie uit de mensen van de Academie. Elke dag is anders en dat maakt mijn werk zo dynamisch en leuk! Iedereen is altijd enthousiast bezig met onderwijs.

De ambulancezorg is een ongelofelijk kleine, maar gedreven sector waar ontzettend veel in gebeurt. De dynamiek van het werk, de passie en de voortdurende ontwikkelingen zorgen voor een uitdagende, maar ook zeer inspirerende en verslavende werkomgeving. Het is mooi om in een bedrijf te werken waar elke schakel ertoe doet. Van docenten, planners, facilitair, opleidingsbureau en trainers tot de deelnemers zelf: iedereen draagt bij aan het begeleiden, laten groeien en coachen van (toekomstige) ambulancezorgprofessionals.

Mijn droom voor de toekomst? Ik hoop dat we ooit met alle RAV’s als team werken aan onderwijs voor ambulancezorgprofessionals, zodat we één gezamenlijke trend in onderwijs kunnen krijgen. Dat zou ik een fantastische ontwikkeling vinden.”

Terug naar nieuwsoverzicht