ROC-tweedaagse 6 & 7 april 2017

Op 6 en 7 april 2017 organiseerden we een ROC-tweedaagse voor de leden van de vakgroep ROC binnen de ambulancezorg. Vanuit de Roode Schuur in Nijkerk gingen we twee dagen in op de onderwerpen omdenken, leren in de ambulancezorg anno 2025, leren in tijden van tweets apps en likes, interactieve video en storytelling, lerende generaties in organisaties en ambities ten aanzien van leren in de ambulancezorg. Lees hier het verslag van deze gezellige en leerzame twee dagen.

OMdenken
Om de tweedaagse goed te beginnen nemen Rick en Pepijn ons het eerste uur mee in de wereld van OMdenken. Met veel humor en in een wervelend tempo wordt duidelijk dat ja-en denken en omdenken nog best lastig is. De clinic prikkelt en geeft veel stof tot nadenken en interessante gesprekken gedurende de hele tweedaagse!


Leren in de ambulancezorg anno 2025

De ambulancezorg is voortdurend in beweging! Zo ook het leren van de ambulancezorgprofessionals. Alle deelnemers krijgen korte pitches van stakeholders uit het veld en gaan daarna op de informatiemarkt in gesprek met deze stakeholders over hoe leren er binnen de ambulancezorg er anno 2025 uit ziet. Aanwezige stakeholders: Betty van der Roest (AZN), Menoes Geraets (V&VN), Ger Jacobs (Bestuur RAV Midden West Noord), Lex Broekhuysen (P&O RAV IJsselland), Liesbeth van Ewijk (VBG), Mark Zandstra (HU – BMH), Arjen Siegers (NVMMA). Waar moeten we ons als sector op voorbereiden en hoe willen ze zelf graag dat de wereld er in 2025 qua leren en ontwikkelen uitziet? Tijdens korte wrap-ups delen de deelnemers de eerste bevindingen met elkaar.


Over de streep
De tweede dag begint gebaseerd op het concept van het televisieprogramma ‘Over de streep’. Nienke noemt stellingen over de onderwerpen die aan bod zijn gekomen en nog komen, waarna de deelnemers die het met de stelling eens zijn of op wie de stelling van toepassing is over de streep stappen. Deze start maakt zonder woorden een mooie balans op m.b.t. de onderwerpen van de tweedaagse.


Leren in tijden van tweets, apps en likes

Er ontstaan veel nieuwe vormen van leren in deze tijden van sociale media, zoals gamification, social learning en content curation. Tijdens de workshop over leren in tijden van tweets, apps en likes laat Joitske Hulsebosch ons kennismaken met de trends rondom dit onderwerp. Tijdens een brainstorm ontdekken de deelnemers waar ze zelf mee aan de slag kunnen gaan in de eigen organisatie.


Best Practice Social Intranet RAV IJsselland

Gea Tromp van RAV IJsselland vertelt ons over het Social Intranet dat zij implementeerden binnen de eigen RAV. Ze vertelt over de doelen die ze nastreven, het proces om zo’n intranet te implementeren en ze deelt de best practices die hen veel hebben opgeleverd.


Interactieve video en storytelling
Tijdens de workshop interactieve video en storytelling gaat Walmar Aardema in op de kracht van verhalen en interactieve video in leersituaties. Van een boodschap vertellen aan je doelgroep maakten we de switch naar doelgroepen een situatie laten beleven door ze er zelf in te plaatsen. Het draait allemaal om betrekken, beleven en begrijpen. Context en beleving zijn hierin essentieel, deze twee dragen bij aan een maximaal leerresultaat.


Lerende generaties in organisaties

Binnen organisaties ontmoeten verschillende generaties elkaar. Ook hebben de verschillende achtergronden invloed op de samenwerking en op de wijze waarop deze generaties leren. Hoe laat je deze verschillende generaties (met elkaar) leren en ontwikkelen? Daarover vertellen Hanneke ter Beek en Krista Peeters ons meer. Tijdens de workshop bekijken we de leervoorkeuren van alle generaties, van babyboomer tot generatie y. Uiteindelijk komen we tot de – voor velen verrassende – conclusie dat de verschillende generaties helemaal niet verschillend leren en we hen dus allen op eenzelfde manier kunnen benaderen als het om ontwikkeling gaat.


Afronding

Aan het einde van de twee dagen sloten we gezamenlijk af door nogmaals een blik te werpen op leren in de ambulancezorg in de toekomst. ‘Denken in mogelijkheden’ en ‘buiten kaders durven kijken’ is wat vrijwel iedereen als positief speerpunt meeneemt. Daarnaast zijn velen zich bewust van de meerwaarde van het uitwisselen van informatie tijdens deze dagen. De deelnemers nemen zich voor minder beren op de weg te zien en eens vaker een kijkje te nemen in de keuken van de buren.

 

Iedereen bedankt voor de enthousiaste deelname en medewerking aan deze twee dagen!