Systematic Approach to Vital Emergency Respons (SAVER)

Je wordt tijdens je werk geconfronteerd met diverse soorten ongevallen. De complexiteit van de hulpverlening is afhankelijk van het type voertuig en incident. De SAVER helpt je om een ongeval systematisch en multidisciplinair te benaderen. De SAVER-methode (Systematic Approach to Vital Emergency Response) is het resultaat van vele jaren internationale ervaring.

Resultaat

Na deze training ben je in staat om complexe ongevallen (basis, middelzware en zware hulpverlening) met beknelling en/of ernstig letsel praktisch en systematisch te benaderen. Je maakt kennis met de SAVER-methode waarbij je inzicht krijgt in de belangrijkste aandachtspunten per fase en op de hoogte bent van de indeling en taakverdeling van het multidisciplinaire hulpverleningsteam bij beknelde traumaslachtoffers. Je doet ervaring op met het uitvoeren van medische handelingen en technische hulpverlening bij ongevallen met beknelling en/of ernstig letsel.

Opzet

Om met nieuw gedrag te experimenteren in een veilige leeromgeving is het ontwikkelen van kennis een belangrijke voorwaarde. In het theoretische gedeelte van de cursus staat het werken volgens de SAVER methode centraal. Onder andere de volgende onderwerpen worden behandeld:

  • Complexiteit van het handelen op een ongevallocatie vanuit het oogpunt van de eerste ambulance;
  • Inzicht in de multidisciplinaire benadering van de verschillende typen ongevallen met beknelling waardoor de praktische werkzaamheden van het brandweerteam worden belicht;
  • Invloed van voertuigontwikkeling op de hulpverlening.

Nieuwe inzichten en autotechnieken laten het niet altijd meer toe om een dakverwijdering dan wel dakomslag bij auto’s te maken. In het verleden werd zo een gangbare redweg gecreëerd. Met auto’s die we tegenwoordig op de wegen tegenkomen is dit veel moeilijker en tijdrovender. Daarom kijken we in het praktijkgedeelte van deze training naar andere technieken zoals tunnelen. Met deze techniek kunnen we binnen zeer korte tijd een acceptabele redweg creëren voor het slachtoffer. Tijdens de praktijkoefening doe je ervaring op met de schaar of de spreider om slachtoffers te bevrijden.

Afronding

De cursus wordt afgesloten met het uitvoeren van een integraal scenario. Bij een actieve inbreng gedurende de cursus en het voldoende doorlopen van dit scenario, ontvang je het internationale SAVER-certificaat.

Refresher

Om kennis en vaardigheden te onderhouden bieden we ook een Refresher training aan. De Refresher training omvat 1 lesdag, waarbij het accent ligt op verdieping naar hybride- en elektrische voertuigen.