Pediatric Emergencies for Prehospital Professionals (PEPP) BLS

Je herkent vast het gevoel. Bij een melding waar een baby of kind bij betrokken is, zit je net even wat geconcentreerder achter het stuur en bereid je samen met je collega de hulpverlening mogelijk wat uitgebreider voor. Je doet voor iedere patiënt je uiterste best, maar bij kwetsbare kinderen ben je extra alert.

Resultaat

In de PEPP BLS krijg je een structuur aangeboden waarmee je baby’s en kinderen zo goed mogelijk kunt benaderen. Na afloop van deze training beschik je over de benodigde kennis en vaardigheden om je collega te assisteren in een zo adequaat mogelijke behandeling van ernstig zieke of gewonde kinderen van alle leeftijden.

Opzet

Hoewel de ambulanceverpleegkundige verantwoordelijk is voor de beoordeling en behandeling van een zieke baby of kind, kun je als ambulancechauffeur ook veel betekenen.  Je maakt het verschil door op proactieve en zelfverzekerde wijze de ambulanceverpleegkundige te ondersteunen bij de benadering van deze jonge patiënten.

De PEPP is ontwikkeld door de American Academy of Pediatrics. In de PEPP BLS wordt gebruik gemaakt van interactieve en afwisselende werkvormen. Je leert specialistische kennis, vaardigheden en procedures aan met behulp van presentaties, workshops, skillstations en scenario-onderwijs. In de training is aandacht voor thema’s als:

  • herkennen van vitaal bedreigd kind;
  • shock;
  • trauma;
  • vergiftigingen.

Dit zijn geen onbekende zaken voor een ambulancezorgprofessional, maar het kan nooit kwaad deze kennis op te frissen volgens actuele inzichten. Daarnaast is het heel zinvol om in een veilige leeromgeving dergelijke hulpverleningen te trainen.

Voorbereiding

Voor aanvang van de cursus ontvang je een uitnodiging. Hierin vind je meer informatie over het programma en de voorbereiding voor de lesdag. Onderdeel van de voorbereiding is het lezen van een gedeelte van de Nederlandse vertaling van het PEPP boek.

Afronding

Er vindt geen eindassessment plaats. Gedurende de cursus is er een continue assessment. Na het succesvol doorlopen van de cursus ontvang je een bewijs van deelname en een PBLS provider certificaat van de Nederlandse Reanimatie Raad.