Lichamelijk onderzoek

Naast de anamnese bestaat de basis van diagnostiek uit een goed lichamelijk onderzoek. Deze praktijkgerichte training frist je kennis van de anatomie en fysiologie kort op en leert je diverse technieken die je direct kunt toepassen in het uitvoeren van het lichamelijk onderzoek.

Een onmisbare training voor iedere ambulanceverpleegkundige!

Resultaat

Deze tweedaagse, interactieve, training helpt je om op gestandaardiseerde wijze een gedegen lichamelijk onderzoek uit te voeren. Het doen van lichamelijk onderzoek zorgt ervoor dat je op verantwoorde wijze tot je diagnostiek kunt komen. Je leert diverse technieken toepassen en de zorgvrager op een correcte wijze te bejegenen.

Opzet

De anamnese en het lichamelijk onderzoek vormt de basis voor diagnostiek. Het uitvoeren van goed lichamelijk onderzoek vereist oefening. Dat is ook precies wat je in deze training veelvuldig doet. Je beoefent het uitvoeren van de diverse onderdelen van het lichamelijk onderzoek op elkaar, op simulatiepatiënten en trainingsfantomen. Het lichamelijk onderzoek op elkaar beperkt zich overigens tot het onderzoek van het hoofd en de pols en hand (bovenste extremiteiten).

De volgende thema’s komen aan bod:

  • Thoraxonderzoek (hart- & longgeluiden)
  • Buikonderzoek (inspectie, auscultatie, percussie, palpatie)
  • Onderzoek van het hoofd
  • Neurologie
  • Onderzoek van de wervelkolom
  • Onderzoek van het bewegingsapparaat (bovenste- en onderste extremiteiten)

De training wisselt het aanbieden van kennis en informatie af met het praktisch toepassen van deze kennis en informatie. Je traint vaardigheden waar je in je dagelijkse praktijk direct wat aan hebt.

Voorbereiding

Bij deze training wordt het boek ‘Fysische diagnostiek’ aangeboden. Een deel van het boek vormt de leerstof die je ter voorbereiding bestudeert. Daarnaast vormt het boek tevens een mooi naslagwerk wanneer je verdieping zoekt ten aanzien van specifiek lichamelijk onderzoek.

Bij dit boek hoort een website waarop veel beeld- en geluidsfragmenten te vinden zijn, maar ook checklists rondom het uitvoeren van lichamelijk onderzoek.

Afronding

De training wordt afgerond met ‘een slotoefening’.  Aan de training is geen toetsing verbonden. Na afloop van deze training ontvang je een ‘Bewijs van deelname’.