Forensische blik

Ben jij je bewust van kinder- en oudermishandeling en/of huiselijk geweld? Als ambulancemedewerker kun je een vermoeden van mishandeling signaleren en actie ondernemen om erger te voorkomen. In deze thematraining wordt het proces rond een vermoeden van mishandeling behandeld en worden de vaardigheden rond dit proces geoefend. Zo krijg jij een forensische blik!

Resultaat

Aan het eind van deze training is je kennis uitgebreid m.b.t. (een vermoeden van) kinder- en oudermishandeling en/of huiselijk geweld. Op basis hiervan ben je in staat met een “Forensische blik” dergelijke situaties sneller te herkennen en/of signaleren. Daarnaast weet je hoe je moet handelen op het moment dat je mishandeling of huiselijk geweld vermoedt en welke documentatie daarbij komt kijken.

Opzet

De thematraining bestaat uit twee delen. Tijdens het ochtendprogramma krijg je aan de hand van opdrachten en presentaties informatie over de volgende onderwerpen:

  • De definitie en signalen van kinder- en oudermishandeling en/of huiselijk geweld
  • Kennismaken met documentatie in de vorm van o.a. letselbeschrijvingen en letselfotografie
  • De juridische aspecten en specifieke informatie rondom het beroepsgeheim
  • Hoe om te gaan met sporen op een plaats delict

In de middag gaan we het proces rondom een vermoeden van mishandeling uitwerken en uitspelen aan de hand van een praktijk-casus. Hierbij komen de onderwerpen uit de ochtend weer aan bod.

Afronding

De training ‘Forensische blik’ duurt 1 dag. Aan het einde van de dag ontvang je een bewijs van deelname.