26 oktober 2021

Nieuwste aanwinst: Lichamelijk onderzoek

De Academie heeft het afgelopen jaar niet stil gestaan en is druk bezig geweest met de ontwikkeling van nieuwe scholingen. Recent werden al Proactief assisteren: cardiologie en Ambulancezorgconsult geïntroduceerd. Nu is de beurt aan nog een nieuwe tweedaagse training: Lichamelijk onderzoek.

De anamnese en het lichamelijk onderzoek vormen de basis voor de diagnostiek. Het goed uitvoeren van lichamelijk onderzoek vereist echter oefening. Deze praktijkgerichte training frist de kennis van de anatomie en fysiologie kort op en leert diverse technieken die direct toe te passen zijn in het uitvoeren van het lichamelijk onderzoek. Je beoefent het uitvoeren van de diverse onderdelen van het lichamelijk onderzoek op elkaar, op simulatiepatiënten en trainingsfantomen. Een onmisbare training voor iedere ambulanceverpleegkundige!

“Handige handvatten gekregen om lichamelijk onderzoek nauwkeuriger uit te voeren.”

Leerbehoefte

Het idee om deze verdiepende en praktisch ingerichte training te gaan verzorgen, is ontsproten vanuit de AMLS (Advanced Medical Life Support). De AMLS staat specifiek in het teken van (pre)klinisch redeneren. Cursisten hebben echter de verwachting dat het lichamelijk onderzoek ook aan bod komt. Met de training Lichamelijk onderzoek menen we deze ‘gap’ onderwijskundig in te vullen. Daarnaast is de ambulanceverpleegkundige als zorgprofessional niet opgeleid binnen dit aspect van de ‘eerste lijn zorgverlening’. Vanuit het land kregen wij verzoeken om een training te faciliteren over dit onderwerp. 

“Een toevoeging op het huidige aanbod. Relevant in het huidige zorglandschap”

Pilot

Vorige week hebben we met trots de pilot gedraaid van deze nieuwe training. Deze hebben wij aangeboden aan geïnteresseerde ambulanceverpleegkundigen die naast hun werk bij hun regionale ambulance voorziening (RAV), ook actief zijn binnen de Academie als docent, instructeur of assessor. De feedback en ideeën van deze pilot nemen we mee om de training waar nodig verder aan te scherpen en aan te passen op de behoeften van de deelnemers.

“Leerzame en nuttige cursus. Ondanks 40 jaar ervaring toch weer aantal zaken geleerd”

Training volgen?

Wil jij je ook verdiepen in het lichamelijk onderzoek? Wil je nog meer weten over deze training en hoe jij je hiervoor aan kunt melden, dan vind je hier meer inhoudelijke informatie.

*Bij scenariotrainingen op de Academie worden in principe handschoenen gedragen. Bij het uitvoeren van lichamelijk onderzoek worden geen handschoenen gedragen, aangezien dit het onderzoek en de interpretatie ervan minder effectief maakt. In het kader van hygiëne en infectiepreventie, reinigen de studenten per vaardigheidstraining vooraf de handen met desinfectiemiddel.