30 juni 2021

Studenten Politieacademie en Academie voor Ambulancezorg trainen samen

Gisteren, dinsdag 29 juni, hebben studenten van de Politieacademie en de Academie voor Ambulancezorg samen in een gesimuleerde setting getraind. Als trainingslocatie is het praktijksimulatiecentrum ‘Het Experium’ van de Academie voor Ambulancezorg ingezet.

Dit is de uitkomst van het circa 3 jaar geleden opgestarte initiatief te komen tot een gezamenlijk ‘optrekken’ in de vorm van een training om beter voorbereid te zijn op praktijksituaties waarbij zowel de Politie als de Ambulancezorg in het werkveld elkaar als handhaver- en hulpverleningsinstanties treffen. Aanvankelijke insteek was de tactische hulpverlening in geval van grootschalige situaties waarbij sprake is van extreem geweld. De terrorisme dreiging indertijd vormde de aanleiding. Uiteindelijk is het uitgemond in een samenwerkingsconstructie waarbij initiële studenten van de Politieacademie en de Academie voor Ambulancezorg in de laatste fases van hun opleidingen samen een dag trainen op basis van casuïstiek. De EHDP (Eerste Hulp Door Politie) vormt het raakvlak.

De casussen zijn ontworpen op de volgende thema’s:

  • een steekincident
  • een onwel wording
  • een psychiatrische patiënt
  • een val van hoogte (adolescent slachtoffer)
  • de reanimatie van een drenkeling (pediatrisch slachtoffer)
  • verwonde slachtoffers tijdens een ongeval met een stadsbus

De trainingsdag was een try-out en is zowel door de docenten en studenten van de Politieacademie, als de docenten en studenten van de Academie voor Ambulancezorg als een waardevolle meerwaarde op hun curriculum en toekomstige beroepsuitoefening ervaren. De intentie is uitgesproken hier een structureel vervolg aan te geven.