23 december 2016

TECC inauguratiecursus

Nieuwe cursus gericht op incidenten door aanslagen en terrorisme
De nieuwe Amerikaanse NAEMT-cursus is geënt op de primair pre-hospitale zorg aan patiënten bij incidenten door aanslagen en terrorisme. Een zeer relevante cursus met het oog op de toenemende terroristische dreiging in ons land. Het programma is grotendeels overgenomen van Tactical Combat Casualty Care (TCCC) Course, de militaire versie van de PHTLS. De fasen Direct Threat Care, Indirect Threat Care en Tactical Evacuation vormen de basis van deze nieuwe cursus.

Omzetten cursus naar Nederlandse setting
Afgelopen oktober is de eerste pool instructeurs in de Verenigde Staten opgeleid en hebben we daarmee de TECC Course naar Nederland ‘gehaald’. Op dit moment werken we aan de implementatie van de cursus naar de Nederlandse ambulancezorgsetting. Uiteraard hebben we ook aandacht voor de bestuurlijk in te regelen aspecten en een juiste afstemming met de GGB.

Auditeren Nederlandse versie
Voordat we de cursus zelfstandig gaan uitvoeren in ons land, moet deze Nederlandse versie worden geauditeerd door de NAEMT. Hiervoor organiseren we samen met V&VN in februari 2017 een zogenaamde inauguratiecursus op het CBRN-trainingscentrum van het Ministerie van Defensie.